Ondertapijt

Moet ik altijd ondertapijt leggen onder tapijt?

ondertapijt paradeBij tapijt met een textiele rug wordt als regel aanbevolen om dit te leggen op ondertapijt. Een goede onderlaag bevordert veel eigenschappen van tapijt. Het biedt extra comfort, geeft een gevoel van luxe en het verlengt de levensduur van het tapijt. Ook verbetert het de warmte- en geluidsisolatie. In het PIT-systeem (Produkt Informatie Tapijt) wordt ondervloer aangegeven of de classificatie van het tapijt is gebaseerd op de plaatsing met tapijt.

De classificatie geldt in zo’n geval alleen als het tapijt ook daadwerkelijk op ondertapijt is gelegd. Bij de toepassing hiervan moet rekening gehouden worden met de vloerverwarming en meubels met zwenkwielen. De plaatselijke druk van zwenkwielen kan door de extra veerkracht van de onderlaag teveel zijn voor het tapijt. Bij vloerverwarming houdt het tapijt, door de goede isolerende eigenschappen, in het algemeen te veel warmte vast. Bij de toepassing van vloerverwarming kan dus geen ondervloer worden toegepast.

Staat bij de PIT-informatie de tekst ‘Getest op ondertapijt’ dan is het de bedoeling dat het tapijt ook daadwerkelijk hierop wordt gelegd. Wordt het tapijt toch zonder ondertapijt gelegd dan is de PIT-informatie niet van toepassing.

De vloerbedekking moet op een gladde, droge en vormvaste ondergrond komen. Kijk ook naar de PIT-informatie  om te zien of je het tapijt op een ondertapijt moet leggen. Wanneer je ondervloer gebruikt, blijft de vloer langer mooi en zie je hobbels minder snel. Bij tegeltapijt is het niet nodig om een onderlaag te gebruiken.

Ondergrond per soort vloer

Houten vloer: vaak moet er dan nog een extra laag hardboard of spaanplaat onder het tapijt.
Betonnen vloer: hierbij is het noodzakelijk om gaten en scheuren weg te werken.
Vloerverwarming: je kunt dan beter geen ondertapijt leggen want dat houdt de warmte tegen.
Flotex: Hierbij dien je ook geen ondertapijt te gebruiken omdat dit materiaal dan niet goed blijft liggen.

Of je wel of geen ondertapijt nodig hebt, hangt verder af van de tapijtsoort. Zo is het bij tegeltapijt niet nodig om ondertapijt te gebruiken.

Houd er ook rekening mee dat bij het gebruik van ondertapijt de deuren nog goed open kunnen.

Nu alleen bij Mijn Trap Bekleden een super scherpe aanbieding voor Quintus ondertapijt. Slechts 4 Euro per trede!!! (inclusief btw en leggen!)

quintus ondertapijt